Over mij

Als journalist en tekstschrijver maak ik complexe materie begrijpelijk. Dit doe ik voor uiteenlopende opdrachtgevers, maar het liefst schrijf ik vóór en over zorgverleners, zorgbieders en patiënten.

Ik ben medisch tekstschrijver.

In de wereld van zorg & welzijn spreekt ieder zijn eigen taal. Patiënten, cliënten, huisartsen, medisch specialisten en verzekeraars. Ieder heeft zijn eigen belangen, vragen en zorgen. De een denkt in DBC’s, de ander in dokter, bloed en bed of diagnostiek en beleidsbeperking. Wat ik interessant vind, is hoe ik hen met taal dichter bij elkaar breng.

Schrijf ik voor jou, dan schrijf ik voor je doelgroep. Daarom krijg je mijn bullshitradar en een schuifpuzzel cadeau.

Ik heb een goedwerkende bullshitradar.

Oef, je hebt helemaal gelijk, zei mijn vader. Ik las zijn boek en wees hem op bullshit. Hoe wist hij zo zeker dat het om duizenden patiënten ging? Lees ik een vage tekst, dan stel ik vragen. Het kan dat je iets zelf ook niet weet of dat je iets wilt verhullen. Geen probleem, mag best. Maar weet dat ik vragen stel tot het verhaal duidelijk is. Dan kan jij op adem komen en schrijf ik een tekst die de lezer begrijpt en waarbij ook jij je goed voelt.

Ik schuif met woorden tot de puzzel klopt.

Wist je dat de meeste lezers kijkers zijn? Net als ik houden ze van van specifiek, concreet en duidelijk taalgebruik. Een tekst is voor mij als een schuifpuzzel waarbij de stukjes woorden zijn. Als ik een opdracht krijg, is het beeld vaak nog vaag. Ik schuif en kleur tot alle stukjes op hun plek liggen en het beeld helder is. Dat doe ik met teksten voor websites, voor magazines, voor brochures en voor uitlegvideo’s of -animaties.

En ik ben docent creatief en journalistiek schrijven.

Het vak Nederlands vond ik als kind vreselijk saai. De taal werd compleet ontleed. En van ontleden begreep ik geen snars. Gelukkig stelden mijn ouders vooral vragen over hoe en waarom ik iets schreef. We bespraken de spanning, de schoonheid en leesbaarheid.

Hetzelfde doe ik nu met mijn cursisten en met de schrijvers die ik coach. Als schrijfcoach en schrijfdocent wil ik iets bij je aanwakkeren. Ik wil dat je schrijven gaat zien als spelen. Dat je omdraait en aandikt, en dat je merkt dat de woorden die je schrijft iets doen met de emotie van de lezer.

Hoe kan ik je helpen?