De vragen die mijn ouders aan mij stelden, stel ik nu aan mijn leerlingen, cursisten en aan de schrijvers die ik coach. Als schrijfdocent en schrijfcoach wil ik iets bij hen aanwakkeren. Ik wil dat ze schrijven gaan zien als spelen.
Schrijfdocent werd ik niet zomaar. In 2017 studeerde ik een jaar aan Dactylus, een academie voor schrijfdocenten. De jaren daarna werkte ik als docent creatief schrijven voor kunstencentra, scholen, stichtingen en bedrijven. Ik gaf les aan scholieren, studenten, hobbyschrijvers en werkschrijvers. En dat doe ik nog steeds.
Schrijfdocent voor kinderen
Een kind leert een taal, om te begrijpen en begrepen te worden. Als schrijfdocent volg ik deze natuurlijke taalontwikkeling. Dat doe ik op verschillende manieren. Een methode die ik graag gebruik, is de ’taalronde’ van Stichting Taalvorming.
Een taalronde is een doordachte opbouw van taalwerkvormen waarbij alle taaldomeinen aan bod komen: praten, luisteren, schrijven, lezen en taalbeschouwing. Het is een procesgerichte methode die goed aansluit bij andere taalmethodes en bij thematisch werken. Wat voor tekst je ook schrijft, een gedicht, betoog of verslag, fictief of non-fictief, de eigen ervaring is het vertrekpunt.
Bij al mijn lessen staat de inhoud van de tekst voorop. Grammatica en spelling kunnen taal rijker, spannender en leuker maken, maar ook ingewikkeld, eng en stom. Mijn doel is dat kinderen vertrouwd raken met taal en plezier krijgen in schrijven.
Zo werk ik in groep 3 en groep 8, maar ook op het vmbo en de universiteit.