Over mij

Tekstschrijver en schrijfdocent

Het vak Nederlands vond ik als kind vreselijk saai. De taal werd compleet ontleed en van ontleden begreep ik geen snars. Toch studeerde ik journalistiek en werd tekstschrijver en schrijfdocent.

Net als ieder kind leerde ik taal, om te begrijpen en begrepen te worden. Dat ging goed tot ik leerde over spelling en grammatica: ’t Kofschip, d of dt, ontleden. De regeltjes waren zo abstract dat ik ze niet kon koppelen aan de inhoud. Gelukkig vroegen mijn ouders vooral hoe en waarom ik iets schreef. En hoe liever ik wilde dat zij mijn teksten begrepen, hoe meer ik ging letten op spelling en zinsbouw.

Schrijfdocent

De vragen die mijn ouders aan mij stelden, stel ik nu aan mijn leerlingen, cursisten en aan de schrijvers die ik coach. Als schrijfdocent en schrijfcoach wil ik iets bij hen aanwakkeren. Ik wil dat ze schrijven gaan zien als spelen.

Schrijfdocent werd ik niet zomaar. In 2017 studeerde ik een jaar aan Dactylus, een academie voor schrijfdocenten. De jaren daarna werkte ik als docent creatief schrijven voor kunstencentra, scholen, stichtingen en bedrijven. Ik gaf les aan scholieren, studenten, hobbyschrijvers en werkschrijvers. En dat doe ik nog steeds. 

Schrijfdocent voor kinderen

Een kind leert een taal, om te begrijpen en begrepen te worden. Als schrijfdocent volg ik deze natuurlijke taalontwikkeling. Dat doe ik op verschillende manieren. Een methode die ik graag gebruik, is de ’taalronde’ van Stichting Taalvorming. 
Een taalronde is een doordachte opbouw van taalwerkvormen waarbij alle taaldomeinen aan bod komen: praten, luisteren, schrijven, lezen en taalbeschouwing. Het is een procesgerichte methode die goed aansluit bij andere taalmethodes en bij thematisch werken. Wat voor tekst je ook schrijft, een gedicht, betoog of verslag, fictief of non-fictief, de eigen ervaring is het vertrekpunt.
Bij al mijn lessen staat de inhoud van de tekst voorop. Grammatica en spelling kunnen taal rijker, spannender en leuker maken, maar ook ingewikkeld, eng en stom. Mijn doel is dat kinderen vertrouwd raken met taal en plezier krijgen in schrijven.
Zo werk ik in groep 3 en groep 8, maar ook op het vmbo en de universiteit.
Schrijfdocent voor volwassenen
Wil je mooie, overtuigende teksten schrijven? Teksten die precies laten zien wat jij bedoelt? Filmisch, poëtisch en retespannend, of gewoon zo duidelijk als maar zijn kan?

Tekstschrijver

Als tekstschrijver maak ik complexe materie begrijpelijk. Dit doe ik voor uiteenlopende opdrachtgevers, maar het liefst schrijf ik vóór en over zorgverleners, zorgbieders en patiënten.

In de wereld van zorg & welzijn spreekt ieder zijn eigen taal. Patiënten, cliënten, huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en verzekeraars. Ieder heeft zijn eigen belangen, vragen en zorgen. De een denkt in DBC’s, de ander in dokter, bloed en bed of diagnostiek en beleidsbeperking. Wat ik interessant vind, is hoe ik hen met taal dichter bij elkaar breng.

Ik vertel duidelijke verhalen

Vaagtaal is als mompelen. En dat heb ik als kind al genoeg gedaan. Daarom stel ik vragen en puzzel ik met woorden tot het een verhaal duidelijk is.
Een verhaal is duidelijk, als de lezer of luisteraar het voor zich kan zien. Dus krijg ik een opdracht en is het beeld nog vaag, dan zoek ik uit waardoor dat komt.
De meest voorkomende oorzaken voor vage verhalen zijn de kennisvloek en vaagtaal. Soms is de oorzaak een gebrek aan kennis. En heel af en toe ontmoet ik mensen die iets willen verhullen. Geen probleem, maar weet dat ik vragen stel tot het verhaal duidelijk is. Mijn bullshitradar staat op scherp.

Ik schrijf dus ik leer

Een gebrek aan kennis, kan uitstekende teksten opleveren. Het gaat erom, dat je je bewust bent van je gebrek. Je stelt vragen, leest je rijk en bekijkt je onderwerp van alle kanten. En schrijf je een verhaal op, dan vraag je om feedback.
Zo schrijf ik journalistieke teksten, maar ook scripts voor uitlegvideo’s, brochures en leermodules.

Vragen? Stuur een bericht of bel